diumenge, 7 de novembre del 2010

"L'Esgarrat" o el menyspreu pel protocol en la política

Para leer la entrada en castellano haz clic en Traducciones
El protagonista d'aquest post és un home que és diputat a Les Corts Valencianes i a qui esmentarem com “L’Esgarrat” perquè, com veurem, té com el costum lleig d’esgarrar papers quan no toca. Fet aquest aclariment passem a parlar de l’altra part del títol de l’entrada: el menyspreu pel protocol en la política.

El protocol és, entre d’altres coses, un llenguatge internacional que facilita l’enteniment entre persones que parlen llengües distintes. Així ha sigut al llarg de la història i així ho és encara. També és el sistema –reglament- pel qual es regeixen les actuacions dels polítics en els òrgans de representació (corts, ajuntaments, diputacions,…).


El reglament, o siga el protocol, és l’expressió de la democràcia en Les Corts. Els temps d’intervenció dels grups polítics estan marcats per llei de tal forma que la representativitat de –quasi- tots els ciutadans compta amb les mateixes condicions. També està estipulat que quan algú té l’ús de la paraula no ningú l’ha d’interrompre. L’acció d’interrompre no implica necessàriament haver de parlar ja que fer sorolls o destorbar de qualsevol altra manera també suposa impedir que l’altra persona puga expressar-se adequadament.

Esgarrar papers per entorpir la intervenció d'una diputada és un intent de trencar el protocol establert. Si a això li sumen unes declaracions d'una presidenta de comissió recriminant a la diputada les seues queixes en comptes de protegir-la, la cosa encara deriva més; més encara que l’actitud xulesca i menyspreadora de “L’Esgarrat”. La presidenta és, en teoria, la garant del compliment del reglament. En eixe moment no ha d’exercir de companya de grup parlamentari del diputat sinó que ha de vetlar per l'aplicació de la norma. Cosa que es veu ben a les clares que no fa.

Els polítics representen els ciutadans i el protocol els marca com s’han de relacionar. No he volgut esmentar noms ni partits perquè es tracta d’un fet que va més enllà d’aquesta reducció. El vídeo aclareix qui són els protagonistes d’aquest afer: “L’Esgarrat”, la diputada i la presidenta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada