divendres, 25 de febrer del 2011

Xàbia no és Jávea en Twitter

Para leer la entrada en castellano haz clic en Traducciones

Guillem Recolons, fundador de Lateral Consulting, porta unes setmanes publicant una série d’articles en què explica quin ús té Twitter. Me’ls he llegit tots amb atenció. Hi analitza com esta xarxa social fa el paper de mitjà de comunicació, estimula la creativitat, informa en temps real,… fins a un total de 27 usos -posts- la lectura dels quals recomane a tothom.

Hi ha un aspecte però que no he trobat i fa temps que em ronda pel cap. En el cas del meu poble, Xàbia, els resultats són ben diferents si busquem amb el topònim originari en valencià, o siga Xàbia, que si ho fem en el castellanitzat: Jávea. Què trobem amb cadascuna de les dues formes:

Per Xàbia:
  • Usuaris que viuen aquí i escriuen en valencià o bé utilizen el nom en valencià tot i que escriuen en una altra llengua (hi ha angloparlants que ho fan);
  • Notícies de mitjans de comunicació;
  • Partits polítics;
  • Alguns directoris d’ofertes;
  • Esporàdicament –este adverbi és important- algun anunci immobiliari;
  • L’alineació del Reial Madrid perquè a mols països escriuen Xabi A (Xabi Alonso) per diferenciar-lo del barcelonista Xavi, que és en v, però deixem-ho estar.


Per Jávea:

  • Anuncis immobiliaris, anuncis immobiliaris, anuncis immobiliaris,… i en anglés, que és el més rellevant.


Observem per tant que a una xarxa social com és Twitter, en què bàsicament es compartïx informació, Xàbia és, en llengua anglesa, un directori immobiliari i en menor mesura turístic. En canvi, amb el topònim originari obri el ventall d’usos com amb qualsevol altra llengua.

Desconec si este fet es repetïx en altres llengües. Però és molt il·lustratiu de una clara divergència: Xàbia és una marca emocional  i Jávea és una marca econòmica. En Twitter també.

2 comentaris:

  1. Bon dia Cèsar, t'agraeixo molt la menció sobre la meva sèrie sobre Twitter.

    El cas de Xàbia o Jávea és molt comú a aquesta xarxa, que encara ha de refinar els seus criteris de cerca.

    Felicitats pel blog, aporta.

    Guillem Recolons / Lateral Consulting

    ResponElimina
  2. Gràcies pel comentari, Guillem, i felicitats per la série de posts sobre Twitter.

    ResponElimina