El passat divendres 22 de juny es va celebrar a Roma una cimera entre els caps dels governs d'Itàlia, Alemanya, França i Espanya. Als informatius de la Sexta van ironitzar amb que Mariano Rajoy havia intentat situar-se a la foto final al costat d'Angela Merkel però l'havien obligat a canviar de lloc. Eixa apreciació no era correcta perquè el Sr. Rajoy tenia raó. Les banderes estaven mal col·locades com també estaven erròniament posades les de la roda de premsa. Ara entrarem en detalls.
Primer hem de tindre en compte que la cimera havia estat organitzada pels quatre estats al marge de cap altra institució. Per tant, en celebrar-se a Roma, Itàlia (Monti) n'era l'amfitriona i qui havia d'ostentar la presidència. Segona dada: com que es parlava d'economia, cal observar que Alemanya n'és la més potent de les quatre, França la segona, Italia la tercera i Espanya la quarta.
Però cap d'aquests elements van ser tinguts en compte a l'hora d'organitzar el protocol de la cimera. Les persones es col·loquen com les banderes, i viceversa. Tanmateix, aquesta regla no es va complir.
A la compareixença de premsa:
- Segons l'ordenació dels líders, els més important és Hollande, després Merkel, el tercer Rajoy i l'últim Monti. Però les banderes erren en Rajoy i Monti. Amb tot, com és François Hollande el més important? I com acaba Monti, l'amfitrió, l'últim? Recordem que en protocol per regla general l'amfitrió sempre presideix i és ell qui decideix cedir la presidència però no mai per quedar-se en el lloc menys rellevant.
Monti i Rajoy estan mal col·locats segons l'ordre de les banderes (que tampoc estaven bé). |
Qui era el més important de la cimera? L'organització no va resoldre la base del protocol. |
A la foto final:
- Segons aquesta col·locació, Hollande continua sent el més important però ara la Merkel ha estat desplaçada a l'últim lloc (!), després de Monti i Rajoy. A més, no té res a vore l'ordre dels líders amb el de les banderes. Sobre allò que informava la Sexta, quan Rajoy va voler posar-se al costat de Merkel va ser perquè ella estava davant de la bandera alemanya i el president espanyol buscava la seua. O siga que ho estava fent bé. Però el cap de protocol el va fer canviar de lloc. I a l'alemanya també. Un desastre, vaja.
En tot cas, l'organització haguera hagut de mantindre el protocol de la compareixença; però tampoc ho va fer. |
El caos organitzatiu de les dos fotografies potser té una base lògica que jo no he sabut veure. Però a priori ha estat un bon exemple del que no s'ha de fer en protocol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada